Race for Oceans
I Thy ligger Surfgaarden. Det er et rehabiliteringscenter for krigsveteraner. Sidste år arrangerede Race for Oceans et arrangement, der gik ud på at indsamle plastik ved havet i Agger Tange. Ti krigsveteraner fra Surfgaarden kom for at deltage. På grund af corona blev der hilst på den særlige måde, man begyndte på under corona. En forsigtig albue eller en high-five med foden. Mindst mulig fysisk kontakt. Det særlige her var, at der ingen øjenkontakt var heller.
Signe Simonsen, der er initiativtager for Race for Oceans og selv tidligere krigsveteran, ved godt, at øjenkontakt ikke er forventeligt, når det kommer til PTSD-ramte krigsveteraner. Ikke et undrende bryn blev løftet fra hendes side.
Eventet begyndte, kilometerne blev gået og plastikken indsamlet. Da arrangementet sluttede, skete der for Signe Simonsen noget uventet. Her blev brynet løftet.
Hvor der før var snittende fødder og albuer, blev der i slutningen af dagen udvekslet store krammere - på trods af corona. Tilbagemeldingen fra eventet lød, at krigsveteranerne havde haft en oplevelse af at kunne skifte fokus.
En lignende situation oplevede Race for Oceans i Pakistan. Her havde deres eventkoordinator udfordringer med at få stablet et plastikindsamlingsevent på benene. På grund af religionen i landet laver mænd og kvinder ikke aktiviteter sammen. Derfor havde eventkoordinatoren formået at få delt mændene og kvinderne op. Alligevel endte det med, at Signe Simonsen senere på dagen kunne sidde med sin telefon i hånden og se billeder af mænd og kvinder, der gik og indsamlede plastik sammen - på trods af religion.
Race for Oceans arbejder for verdensmål nummer 14, Livet i havet. Fokusset er at befri havet for den plastik, der flyder i vandet, men Race for Oceans handler om mere end det.
Det handler om at skabe et rum, hvor alle får muligheden for at blive inkluderet i udfordringen. Signe Simonsen var på Klean Masterclass 2022 for at fortælle om de ambitioner.
Signe Simonsen
Signe Simonsen har været udsendt som soldat i det krigshærgede Irak og hun er den første danske kvinde, der har løbet et maraton under ekstreme forhold i alle syv verdensdele. I forbindelse med et maratonløb fik hun ideen til Race for Oceans Stafetten idet hun overalt, hvor løbene blev afviklet, oplevede konsekvenserne af den stigende plastikforurening af havene. Race for Oceans Stafetten skaber på unik vis synergi mellem sport, strandrensninger og viden. I 2019+2020 gennemførtes det på 10 dage i august langs den jyske vestkyst. Her bragte havelskende mennesker en depeche 456 km fra Sylt til Skagen. Signe modtog i 2020 Ildsjælsprisen, der er en kategori under Verdensmålsprisen.
