Det musikalske mindset: Go with the flow

Du vil gerne blive god til at spille musik. God til at være til stede i nuet. God til at samarbejde. Hvad end det er, du gerne vil være god til, kan det være svært at vide, hvad du skal gøre for at blive god til det. 

Forstil dig en flod, der bruser i naturen. Den bruser, uanfægtet af om du er til stede eller ej. 

Den har sit eget liv. Vandet flyder. Tusindvis af dråber skaber momentum. Dråberne bevæger sig sammen i alle døgnets sekunder. Det er konstant.

Forstil dig, at floden indeholder, alt der har med musik at gøre. Floden indeholder alle genre, alle toner, alle skaler. Hvis du ønsker, at der skal komme musik ud af dig, så ved du, at du skal i kontakt med floden – men hvordan? Hvor skal du stille dig?

Hvis du bare tager skridtet og stiller dig ud i den, vil vandets kraft overmande dig, og du vil ende med at drukne. 

Kunsten er at stille sig det sted ved floden, hvor du gør mindst mulig modstand. Hvor vandet har plads til at passere forbi dig let og elegant. Som om du ikke var der. Der hvor du ikke forstyrrer dens momentum. Du må ikke fylde så meget, at vandet bliver nødt til at skubbe dig ned for at komme igennem. Når du finder det sted, hvor der er plads til både floden og dig, begynder en konstant proces. 

Du ved, at floden er stærkere end dig, så du må være i bevægelse og opmærksom for ikke at drukne. Det kræver meget af dig, hvis det skal lykkes. 

  1. Du skal have din teknik i orden – dine muskler skal være smidige og stærke for at kunne bevæge dig. 
  2. Du skal have din viden i orden – teorier, skalaer, alt det der gør, at du har kapacitet til at forstå flodens signaler. 
  3. Afstanden mellem din krop og din forståelse skal være så kort som muligt, så du kan handle, i det øjeblik du mærker, at du skal gøre det. 
  4. Når du står i floden, skal du lade det hele passere. Du kan ikke bestemme, hvilke dråber, der rammer dig. Nogle gange vil det være James Brown, andre gange vil det være Richard Ragnvald. Hold hjerte og ører åbne. Ikke brems det. Stå ikke i vejen. Giv slip på dig selv.

Det er, hvad Chris Minh Doky kalder for det musikalske mindset. Men det handler ikke kun om musik. Han holdt på Klean Masterclass 2020 oplæg om, hvordan han har brugt denne viden i ledelsessammenhænge.

Chris Minh Doky

Chris Minh Doky er verdensberømt bassist. Hans musikalske karriere begyndte i jazz, hvor hans helt egen lyd gennem årene har udvidet hans løbebane og gjort ham til efterspurgt solo artist. Han startede sin løbebane i Danmark, men flyttede som helt ung teenager til New York, hvor især guitaristen Mike Stern kunne høre hans kvaliteter og ville have den lyd i sit band. Udover Stern har han spillet med Brecker, Scofield, Mendoza, Sakamoto, Sanborn, Gurtu, Camilo for bare at nævne nogle stykker.