Pseudoarbejde: Vi har simpelthen så travlt ... Men med hvad?

Desk manager. Sales advicer. Controller. Account manager. Det hedder det i dag. Før i tiden hed det receptionist, butiksassistent, bogholder, sælger. Arbejdstitlen dækker over det samme, men hvad lyder vigtigst? Hvem lyder travlest? Hvem holder flest møder?

Ifølge Dennis Nørmark lever vi efter devisen om, at vi har travlt, når vi er på arbejde. Vi har to computere på skrivebordet, post-it-noter klistret på skærmen, vigtige rapporter under armen, når vi bevæger os rundt på kontoret. Men hvad laver vi egentligt? 

Vi afsætter en time til at holde et møde med tre punkter på dagsordenen. Når der er gået en halv time, og vi har været igennem de to første punkter, så bruger vi en halv time på det sidste punkt. Hvorfor? Fordi vi har afsat en time til mødet, og den time udfylder vi. 

”Arbejdet udvider sig, indtil det udfylder den tid, der er afsat til det.” Sådan lyder Parkinsons lov. 

Vi mennesker er ikke ondskabsfulde. Vi prøver ikke at udnytte vores arbejdsplads. Men hvis vi ved, at vi får fri kl. 15.00, så får vi vores arbejdsopgaver til at vare til kl 15.00. Så bruger vi tiden på at finpudse, holde det ekstra møde, sende den ekstra mail – også selvom vi egentligt var færdige kl.12.00. Men hvor meget bedre bliver vores produkt af det? 

Hvorfor ikke gå hjem kl 12.00, når vi har været produktive og effektive? Vi bliver siddende med vores post-it-noter, rapporter og computerskærme fordi vores arbejdsplads betaler os for vores tid, ikke for vores værdi. 

Sandheden er, at tid er målbart – det er værdi ikke. Og ledere i en virksomhed har brug for noget målbart. Det ender med, at de egentligt ikke ved, hvad deres medarbejdere bruger tid på, og vi ender med medarbejdere, der bliver stressede, fordi det, de bruger tid på, er meningsløst. 

Kort sagt ender vi i en innovationskrise. Den skal vi ud af. 

Dennis Nørmark holdt oplæg om netop dette på Klean Masterclass 2019.

Dennis Nørmark

Dennis er antropolog og forfatter. Han spørger om du har travlt og i givet fald, om det er med noget vigtigt? Han peger på, at mange har fået titler, de ikke selv forstår og arbejdsbeskrivelser, der ikke giver mening. Hvad er meningen med det?