Af Ole Østergaard

Digitalt: "You inspire me, man"

For nogle år siden fik jeg via nettet kontakt til en af de dygtigste undervisere, jeg er stødt på – Danny Morris eller DMO, som er hans kunstner- eller kaldenavn, på Berkelee School of Music. En helt igennem fantastisk fyr med en utrolig energi. Jeg undrede mig over, at han for en relativt lille hyre ville bruge undervisningstid på mig (Skype), og da vi en dag talte om det sagde han: ”You inspire me, man”. Det vendte op og ned på min opfattelse af relationen, og hvad inspiration er for en størrelse og var i sig selv inspirerende.

For nylig læste jeg så et Simon Sinek (”Start with WHY”) citat, som frit oversat siger noget om, at det, du kæmper mod, får dig til at fokusere på det, du hader, mens det, du kæmper for, får dig til at kæmpe for det, du elsker.

Jeg tænker, at det kræver motivation at kæmpe mod noget, mens det kræver og giver inspiration at kæmpe for noget. Som jeg læste et sted på nettet: ”Når jeg prøver på at motivere mig selv, forsøger jeg ni ud af 10 gange at tvinge mig selv til at gøre noget, jeg dybest set er ligeglad med. Eller noget jeg er nødt til at gøre. Inspiration kommer fra et helt andet sted. Her tiltrækkes jeg naturligt mod det, der føles bedst. Det er også her, jeg gør noget, som ikke nødvendigvis er produktivt udadtil, men som giver mening for mig som menneske”. Så forstår jeg, DMO godt vil undervise en overmoden amatør fra Danmark eller hvem som helst – selvom han til daglig uddanner de bedste på verdensplan. Det giver mening, når det er inspirerende. Han kæmper for noget - det er ægte brændstof og han får inspiration retur.

Hvor er så koblingen til det digitale?

Min oplevelse er, at mange af os føler, der er en udvikling, vi er nødt til at følge med i og få noget ud af. At der er pres på ikke at blive hægtet af. Så vidt jeg kan se, har det ikke noget med alder at gøre. Mine børn forsøger også på bedste vis at regne ud, hvilke jobs, der er på vej ud, og hvor der er en fremtid. I det ræs synes jeg nogle gange, det bliver svært at finde/fastholde inspirationen. Det kommer let til at handle om at bevare motivationen eller prøve at finde retning i stedet for at gå inspireret efter det, der giver mening og hvor brændstoffet er.

Så kan vi lære lidt af DMO? Er der en ny og mere gangbar retning i i højere grad at dele, hvad der inspirerer os hver især og ad den vej skabe en mere meningsfyldt anvendelse af de teknologier, vi får stadig flere af mellem hænderne? Hvordan sikrer vi i fællesskab, at noget af det, der inspirerer os, og giver energi bliver delt og inspirerer andre, og kan vi ad den vej skabe mere at kæmpe for end mod?

Hvad kæmper du mon for?

Hos Klean kæmper vi som hold for at inspirere dig til at binde digital forretning sammen - f.eks. gennem vores Masterclass. Den har indtil videre handlet om forretningsmodeller, kreative samarbejdsformer og om at lege og træne netop inspirationen, så den ikke dør.