Bæredygtighed er også god forretning
At surfe er en svær disciplin. Man skal udnytte bølgernes kraft for at ride dem og komme på toppen af dem. Det kræver, at man står det rigtige sted på det rigtige tidspunkt, og det kræver det rette udstyr. På samme måde er det med bæredygtighed.
For surfere kan det være ganske frustrerende at kigge ud på et hav, hvor ingenting rører på sig. Det er umuligt at surfe uden bølger. Lige så frustrerende er det for bæredygtighedsaktivister, at der ingen bevægelse er at skue, så langt øjet rækker. Ingen bølger, der sætter folk i gang med at handle, selvom der er grund til det.
Virksomheder handler, når de bliver nødt til det. Der skal være et behov, de skal dække for at tjene penge. I 2015 kom der dog krusninger i horisonten for bæredygtighedsaktivisterne.
Der kom en klar købsordre fra fremtiden. FN’s verdensmål. De fremviser sort på hvidt, hvad verdens behov er. Det betød, at virksomheder kunne aflæse verdens behov og finde løsninger til at dække dem.
Det satte gang i en bevægelse. Bølgerne begyndte langsomt at komme rullende. Virksomheder stod i vandet, men manglede viden om hvor de skulle stå hvornår, og hvilket udstyr, der var essentielt for at stå på toppen af bølgen.
Claus Stig Pedersen har været ude i vandet med sit surfebræt for at hjælpe virksomheder til at blive mere bæredygtige. Han holdt oplæg om sin rejse på Klean Masterclass 2020.
Claus Stig Pedersen
Claus Stig Pedersen er direktør for bæredygtighed i Novozymes. Han har været med til at sikre, at bæredygtighed er en del af Novozymes inderste, og at man følger FN’s verdensmål for bæredygtig udvikling. Claus’ store engagement for miljøet udspringer af en passion for surfing, og at han der ved selvsyn har oplevet menneskets slitage på kloden.
