Tænk det, drøm det, sig det — og dyk ned i data

”Hvem kommer til at nå længst i deres fodboldkarriere?”. Det blev der spurgt om til en middag med fire fodboldtrænere fra FC Midtjyllands akademi. Hver træner skrev nogle af fodboldspillerenes navne ned på et papir. Der var 16 spillere at vælge imellem. En af dem var Simon Kjær, men hans navn optrådte ikke på trænernes papir en eneste gang. I dag er han anfører for landsholdet, og han er blevet solgt fem gange for 100 millioner.  

”Enten har vi ikke forstand på det, eller også er det svært at se talent,” siger Claus Steinlein, der er ordførende direktør i FC Midtjylland. Klubben lærte, at de skulle tro på, at alle 16 spillere var de største talenter. Talent kan man ikke se. Man bliver, hvad man drømmer, tænker og siger. 

Hvad man til gengæld kan se, er statistik. Og at kigge på statistik er lige så vigtigt som at snakke sig selv op og drømme stort. Igennem den kan man nemlig se, hvordan det egentligt går, og hvad man har brug for. Hvis antallet af skud på mål, store chancer og boldbesiddelse i feltet er stigende i statistikken, så er det ikke, om den enkelte kamp i sig selv er vundet eller tabt, der er det afgørende. Ud fra FC Midtjyllands statistik, der rummer 1,1 million fodboldkampe er konklusionen:

 

Hvis man har nok skud på mål, så vinder man nok kampe.

— Claus Steinlein, FC Midtjylland.

  1. Drøm det. 
  2. Sig det højt igen og igen.
  3. Lev det ud sammen – statistikken er din ven.

 

Det er ingredienslisten på succes, hvis man spørger Claus Steinlein, der holdt oplæg på Klean Masterclass i 2019.

Claus Steinlein

Claus har været ansvarlig for FC Midtjyllands akademi og er i dag ordførende direktør i klubben. Han har været med til at flytte klubben markant gennem udvikling af spillermateriale og målrettet brug af data. Det har indtil videre ført til to danske mesterskaber.