Fra tanke til (mobil) transaktion

Hvordan står det til med den digitale mobilisering i det ganske land? Er der overhovedet noget nyt under solen?

Hvad skal der til for at få del i den e-handelskage, der ifølge prognoserne jo bare bliver større og større? Hvor skal pengene satses for få størst udbytte af de digitale investeringer?

Der er ikke nogen tvivl om, at e-handel er blevet mere komplekst og foregår over flere kanaler end tidligere. Men én ting vil vi gerne sætte vores penge på! E-handel via mobiltelefoner (m-commerce) vil fortsat vokse med en rasende fart i 2020 - og meget tyder på, at online købsadfærden inden for B2B også begynder at bevæge sig mere og mere over på de mobile kanaler.

Der er faktisk ikke noget, vi elsker mere end at støde på et lækkert produkt på vores vej. Fx i en annonce på de sociale medier, der rammer os på det rigtige tidspunkt med det helt rigtige budskab på vores telefon.

Vi udnytter ventetiden - mellem møderne, det lille moment af kedsomhed, transporten fra a-b eller frokostpausen - til at undersøge produktet i nærmere detaljer og sammenligne priser. Afhængig af produktets kompleksitet kan denne fase vare alt fra et par få tjek på diverse prissammenligningstjenester til en mere dybdegående analyse af leverandøren og forskellige parametre. 

Vi påskønner enhver anstrengelse fra leverandørens side for at gøre den digitale købsoplevelse så nem og sømløs for os som muligt. Hvis der endda følger en lille overraskelse med i købet, som vi ikke havde forventet, så vender vi næsten stensikkert tilbage og anbefaler både produkt og digital løsning til alle sider. Vi elsker at blive genkendt, behandlet som noget særligt og belønnet for at have placeret købet på netop din ecommerce-løsning. 

Denne købsadfærd er jo ingenlunde særlig ny eller værd at skrive om. Alle ved det. For alle gør det. Handler digitalt  - og i større og større omfang på mobilen. 

Det der er værd at bemærke - og særdeles dyrt ikke indrette sin forretning efter - er at dette købsmønster efterhånden gør sig gældende både for køb af snørebånd, kosmetikprodukter havetraktorer og vindmøller. Nå, ja, eller i hvert fald reservedele til vindmøller.

Selv forretningsmæssigt velsmurte B2B virksomheder sakker mere og mere bagud af den digitale dans. Der er faktisk ikke meget 'm-commerce with love - from business to business'

Faktum er, at det rykker som aldrig før med handel via de allestedsnærværende mobiltelefoner. Tal fra Statista viser, at det globale m-commerce forbrug i 2016 udgjorde 52,4% af al e-handel, og det forventes i 2020 at stige til 70,4%. Altså over to tredjedele

Tag eksempelvis Zalando. Hos dem kommer 80% af deres besøgende og 70% af alle deres online bestillinger fra mobile enheder (Half-Year Report 2019, Zalando). Smartphones har gjort vejen til køb endnu nemmere, og m-commerce kan være en ren win-win for både køber og sælger. Købere får tilbudt en simplere købsproces, mens sælgeren forventer hurtigere konverteringer og større omsætning. 

Udfordringen er dog, at mobilbrugerne har høje krav. Op mod halvdelen af mobilbrugere forlader nemlig en side, hvis den tager længere end 3 sekunder at indlæse. Og hvis konkurrenten oveni købet tilbyder en nemmere købsproces er der stor risiko for, at de hopper over til dem, selv hvis dit produkt er billigere. 

Dette gør sig vel at mærke også gældende, hvis vi taler om reservedele til vindmøller og handel hos mere komplekse B2B købsorganisationer. Mens B2C markederne har bukket under for "The rise of mobile", så halter det hos B2B virksomhederne, som er noget mere tilbageholdende med digitalisering og tøver med at tage de muligheder til sig, som e-handel giver. 

Vil du skabe et forretningsmæssigt forspring? B2B m-commerce er et godt bud!

Det er her, at vi begynder at nærme os den brændende platform. Der tegner sig faktisk et temmelig dystert billede. Hvor mange af de større danske virksomheder ligger i den europæiske top, når det gælder digitalisering og udnyttelse af nye teknologier til at forbedre den digitale kundeoplevelse, halter mange små-og mellemstore virksomheder bagefter - særligt inden for B2B. Selv om B2B købsadfærd også i højere og højere grad bliver digital, så er der milevidt til en ‘mobile first’ tankegang. I Hanstholm, i Herning og i Valby.

Det kan få store konsekvenser for din forretning, hvis ikke der tages højde for denne udvikling. Anbefalingen herfra er derfor klokkeklar: B2B såvel som B2C virksomheder bør sætte m-commerce øverst på dagsordenen i 2020. Ellers risikerer du at sende kunderne over til konkurrenter med bedre mobilvenlige ecommerce platforme, der kan levere den lille wauw-oplevelse, der gør hele forskellen. Og som kan få store konsekvenser for din forretning i de kommende år, hvis ikke du sørger for en rød mobil tråd - fra tanke til transaktion. 

Vil du høre mere om m-commerce og finde ud af, hvor meget omsætning du ikke får fingrene i på nuværende tidspunkt? Er du interesseret i at vide noget mere om, hvordan man får startet med en ‘mobile first’-tankegang og rykker hele forretningen og organisationen? Så fat i os - eller tilmeld dig nyhedsbreve for at få flere digitale lunser med tips og tricks ca en gang om måneden. 

3 facts om m-commerce i 2020

  • Husk at B2B-indkøbere bare er digitale forbrugere på arbejde — de vil også have en god og brugervenlig købsproces. Omtrent halvdelen vil vælge en leverandør fra, hvis de ikke tilbyder tilfredsstillende digitale services (Gartner)

  • Næsten 3 ud af 4 B2B indkøbere gennemfører halvdelen af deres research og sammenligning af produkter på online kanaler herunder mobilen, inden de gennemfører et køb offline (Forrester)

  • 'Mobile-first' tilgangen betaler sig, når vi taler om selvbetjeningsløsninger og mulighed for at genbestille produkter inden for B2B. Hele 85% af B2B indkøbere foretrækker at benytte sig af selvbetjening, når de kontinuerligt skal købe den samme vare (McKinsey).