You can’t always get what you want

The Rolling Stones og arkitekten, designeren og kunsteren Mette Milling har umiddelbart ikke meget med hinanden at gøre. Men i afslutningsnummeret “You Can’t Always Get What You Want” på den ikoniske plade Let it Bleed fra det lige så ikoniske år 1969, følges de ad på tværs af tid, rum og korsang.

På Masterclass 2021 fortalte Mette Milling om sit mangeårige arbejde med rum; rum som en særlig størrelse, rum som indretning, rum som funktioner og meget mere. Det har hun gjort for mange offentlige institutioner som skoler, biblioteker og hospitaler, men også for private virksomheder. Det er med andre ord hendes job at tænke på et behov, før det bliver et behov. Det er selvfølgelig en smule mere kompliceret, end det lyder. Der er næsten ikke noget, der er hverken for småt eller for stort til at kunne betragtes som en eller anden form for rum, og derfor er hendes første eksempel det største: troposfæren. Kloden som et rum med ti kilometer til loftet. 

Hun har tit oplevet at komme ud til opgaver, hvor kunderne stod klar med en mere eller mindre færdig ingrediensliste, hun bare skulle sætte sammen som puslespilsbrikker. Løsningerne lå klar på forhånd. Men måske, siger Milling, kunne tingene vendes lidt på vrangen. I stedet for at spørge, hvad og hvor meget der skal være i et rum, kunne spørgsmålet i stedet være: hvad skal det kunne?

Selvom vidt forskellige fagligheder og brancher har kredset om rum på Masterclass, har det været en tilbagevendende pointe, at et rum er noget, der udvikler sig i samspil med de mennesker, der bruger det. For hvordan er det, resten af linjen i Stones-sangen går? “But if you try sometime you just might find / You get what you need.” For Mette Milling hænger æstetik og funktion sammen, men det er ikke en videnskab eller en formel, der skaber et teoretisk perfekt rum, kontor, aula eller mødelokale. Det handler om at se, mærke og lytte; ikke efter hvad folk vil have, men efter hvad de har brug for.

METTE MILLING

Mette Milling arbejder med kreative processer, hvor hun skaber ny indretning eller gendesigner rum, så de understøtter livgivende arbejdskulturer, læring, organisation og visioner.

Det er vigtigt, at indretningen understøtter, hvordan vi har brug for at handle og sanse, at de fysiske rum både er funktionelt meningsfulde og med stemninger, der giver os noget.

Det handler om forholdet mellem menneske og rum: Indretningen skal tilfredsstille dine basale behov for trivsel og forstærke muligheder for udvikling og udfoldelse.