Empatisk design som omdrejningspunkt

Hvordan føles det at have en gammel krop? Eller hvordan føles det ikke at kunne bevæge den ene hånd? Trine Møller har bl.a. designet beklædningsgenstande, der gør det muligt at opleve, hvordan det er at leve med en aldrende krop eller en hånd, der ikke kan åbne sig.

En dag tog hun et kamera på brystet og iførte sig den designede handske, der sørgede for, at hun ikke kunne åbne sin hånd, og så filmede hun sin dag. Det gav nogle skelsættende oplevelser. Hun oplevede, hvordan det er at stå i en kø for at købe en kop kaffe, uden at være i stand til at kunne betale. Hun oplevede, hvor stresset hun blev, og kameraet opfangede de blikke, der kom. 

Design er at forestille sig noget, der ikke er der. I 1950’erne kiggede man på, hvordan våben kunne designes til kroppen. Her kom der et nyt begreb i designverdenen; “Human factors”. Det blev senere til empatisk design. Evnen til at sætte sig i en andens sted.

Empatisk design blev omdrejningspunktet for Trine Møllers ph.d. projekt. Hun fandt frem til nogle faktorer, der er højst nødvendige at tænke ind, når man designer noget til kroppen - og når man designer noget til mennesker generelt.

Digital transformation handler mere om mennesker end teknologi. Så hvordan finder vi ud af, hvad det reelle behov for nogen er? 

Det spørgsmål stillede Trine Møller, da hun holdt oplæg på Klean Masterclass. Lyt til det her. 

Trine Møller

Trine Møller er selvstændig udvikler, forsker, underviser og fundraiser. Hun har 15+ års erfaring med projekt-, proces- og designledelse samt en baggrund som beklædningsdesigner. I 2019 forsvarede hun sin ph.d. fra Designskolen Kolding, hvor hun udviklede en personlig designtilgang af hjælpemidler til kroppen. Det er kontrasterne mellem teknologi og det hele menneske der fascinerer hende, ligesom natur, elementerne, kreativitet og menneskets reelle behov, der stimulerer hende. Hvad betyder FriRum når man arbejder med den fysiske, mentale, sociale og åndelige krop?