Ny app kan blive en fælles platform for nye forretningsmuligheder

Og har i første omgang digitaliseret kranerne på Aarhus Havn.

Udfordring

En væsentligt del af Aarhus Havns forretning er deres kraner. Kranerne bærer på betydningsfuld data, der kan være svært at tilgå for medarbejdere, der ikke altid sidder ved en computer. Et avanceret system, der giver op mod 20.000 beskeder på en dag, gør det også svært at finde det relevante data, man har brug for. Samtidig er der krav til, at dokumentering af kranerne skal være tilgængelige. Medarbejderne på Aarhus Havn skal derfor forlade deres arbejdsstation for at tage fysisk op i kranerne for at tilgå og opdatere dokumenterne.

Løsning

Klean og Aarhus Havn satte sig for at lave en app, der skulle være nem at tilgå for både medarbejdere og kunder. Det skulle være nemt og hurtigt at finde de relevante data og dokumenter fra kranerne på sin telefon, så man kunne slippe for at bevæge sig op i kranen for at finde det.

Resultat

Appen bliver nu både brugt af medarbejdere og kunder. Med et “Single sign on” har alle medarbejdere og kunder kun ét login til alle digitale værktøjer. Den digitale samling af data og dokumenter på appen er både tidsbesparende og sikkerhedsoptimerende. 

Aarhus Havn vil gøre det lettere at tilgå data fra kranerne - også for kunderne

Aarhus Havn er Danmarks største containerhavn. De tager imod varer fra hele verden og bringer dem sikkert fra vand til land. Som Danmarks største erhvervshavn vil Aarhus Havn gerne digitaliseres. Derfor er Aarhus Havn og Klean gået sammen om at finde ud af, hvor teknologi vil kunne gøre størst mulig forandring for Havnens forretning. I den proces har vi været i kontakt med Havnens leverandører, medarbejdere og kunder. Det er endt ud i en innovationspartneraftale med en masse projekter på tegnebrættet.

Man beslutter at tage hul på digitaliseringsprocessen med kranerne på Aarhus Havn, da det er et vigtigt forretningsområde. Kranerne bærer allerede på væsentligt data, som er vigtig for drift, vedligehold og sikkerhed. Desværre er mængden af data så stor, at det kan være svært at finde rundt i. Især for kunderne, og de medarbejder der ikke er vant til de avancerede systemer. 

Det betyder, at nogle medarbejdere og kranførere ikke får gjort brug af det i dagligdagen og derfor tager fysisk ud til kranerne for at vurdere driftsikkerheden og tilgå dokumenter. 

Det er der ændret på nu. Digitaliseringen af kranområdet på havnen er blevet til projektet Smart Crane.

Sikkerhed og høj brugervenlighed er i fokus

Smart Crane er en app, der har til formål at være brugervenlig, tidsbesparende og samtidig øge sikkerheden. 

“Appen skal være nem at bruge, ellers vil den ikke blive brugt i dagligdagen. Digitale værktøjer skal som udgangspunkt tilpasses til medarbejderes dagligdag og behov. Medarbejdernes dagligdag skal ikke uhensigtsmæssigt dikteres af digitale værktøjer”, siger Claus Nissum Holm, Head of Creative Tech i Klean. 

I første omgang tager Klean initiativ til at indføre “Single sign on”. Det betyder, at medarbejderne kun har ét login, de skal huske til Aarhus Havns forskellige digitale værktøjer. Det gør, at Aarhus Havn nu kan dele ud af deres data med en central styring. Medarbejderne på Aarhus Havn har nemlig mulighed for selv at lave gæstebrugere til deres kunder på appen. Her kan medarbejderne selv administrere, hvad gæstebrugerne skal have adgang til. Det vil sige, at det nu er muligt for Aarhus Havns kunder selv at tilgå data fra kranerne. 

Gennem appen kan man se alt om den aktuelle vindhastighed, hvornår kranen sidst er blevet smurt, hvorvidt kranens sikkerhedslåse er slået til og meget mere. 

Det betyder også, at medarbejdernes sikkerhed, gennem digitaliseringen, er blevet øget markant.  

Man behøver nu ikke længere fysisk at skulle en tur hen til kranerne, når stormvejret rammer, for at tjekke sikkerhedslåsene. Nu kan man også undgå at tage elevatoren 40 meter op i kranen, for at tjekke om der er vindstille nok til, at kranen kan operere sikkert. Nu tager det kun et øjeblik at tjekke alle de ting i appen.

"Alt hvad der er bygget i appen tager udgangspunkt i et behov for kunder og medarbejdere. Det er ikke et indkøbt system, med begrænsninger og features, som ikke passer til deres behov. Mulighederne for videreudvikling og innovation er derfor helt åben"

- Claus Nissum Holm, Head of Creative Tech i Klean

Med udgangspunkt i kundens behov

Økonomidirektør på Aarhus Havn, Henrik Munch Jensen, mener, at det er en ganske anden tilgang end mange andre virksomheder.

“Klean forsøger ikke at “sælge” et system eller et bestemt produkt. Andre systemhuse har deres fagkompetence eller ting, som de vil overbevise alle kunder om, at de skal købe. Her har Klean en anden tilgang. De starter med at spørge, hvad vores udfordring er, og så finder vi en løsning bagefter”, siger Økonomidirektør på Aarhus Havn, Henrik Munch Jensen.

Vil du høre mere om Creative Tech?

Kontakt vores Head of Creative Tech, Claus Nissum Holm.

Email: claus@klean.dk

Tlf: 30 11 39 51